Friday, 21 April 2017

Min kones dusj-radio

Min kones dusj-radio. Hun har byttet batteripakke en gang siden hun kjøpte den i 2010. Var dette en DAB-radio ville batteri-budsjettet forlengst ha overskredet hva radioen kostet! -Wikimedia.

Les hos Debatt1.

Hatet mot det analoge er voldsomt i vårt moderne samfunn. Vi ser dette hatet i kampen for å avskaffe kontanter og i skolen for å avskaffe lærebøker. Først ut er imidlertid utfasingen av FM-nettet, og med dette FM-radioen.

Bak utfasingen av FM-radioen ligger også hatet til det tradisjonelle norske friluftslivet. Vi som foretrekker det enkle hytteliv uten innlagt vann og strøm, må nå ha med ny batteripakke hver gang vi skal til hytta, til glede for batteriindustrien og sorg for miljøet. Norsk natur kommer til å bli oversvømt av brukte batterier!

Mens den analoge FM-radioen i sin enkleste form kunne glede lytterne i 2-3 år på ei eneste batteripakke, slokner DAB-radioen etter en måneds tid, selv om radioen er avslått! Det digitale bruker simpelthen langt mere strøm en det analoge, i tillegg til at en DAB-radio mottar en rekke digitale signaler selv i "avslått" modus.

Digitaliseringen av radionettet ser ut til å være ei bilgreie. DAB og det langsomme friluftsliv hører liksom ikke sammen. I tillegg til batteribruken er jeg usikker på hvor godt DAB-radioene tåler kulde? Enkelte digitalkameraer blir jo dysfunksjonelle allerede ved 10 kuldegrader.

Også den enkle, lille dusj-radioen, som min kones, vil være en saga blott, og må kobles til elektrisitetsnettet. Selvsagt vil man da stadig dra med seg radioen i ledningen slik at den faller fra baderomshylla ned i de harde flisene, hvor den knuses. Så også radio-industrien kan glede seg, da DAB-baderadioen vil måtte byttes ut omtrent like frekvent som batteripakkene.

Heldigvis ser ut til at det analoge om ikke så altfor lenge kan oppleve en ny gullalder!
«Astronomenes skrekkscenario er det såkalte Kessler-syndromet hvor tettheten av søppel blir så stor at hver kollisjon skaper mer søppel som igjen øker sjansen for flere kollisjoner.

Om så skjer, vil det bli umulig å sende satellitter opp i bane rundt jorden.

– Uten satellitter vil du ikke får værmelding, direktesendinger fra andre siden av jorden, aksjehandel, netthandel eller navigasjon i bilen, sier operativ leder i ESA Rolf Densing.

– Du kan vel så godt flytte inn på museum dersom satellittene blir slått av.» - NRK

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...