Tuesday, 18 April 2017

Den kvite by ved Mjøsa før og nå

Gjøvik fikk sitt kallenavn Den kvite by ved Mjøsa grunnet den kvite trehusbebyggelsen. Noe er fremdeles tilbake fra byens storhetstid, her følger noen eksempler:

Øvre Torvgate, med et smalt smug mellom. Gjøviks svar på Mårten Trotzigs Gränd?

Gamletorvet sport har bevart sin gamle sjarm, innvendig såvel som utvendig. Flott å ha fått litt ornament på Adolf Loos - bygningen i bakgrunnen!

Sommerfeldtsgate, hvor den jødiske familien Jaffe drev Londonbasaren.

Nok en perle fra Øvre Torvgate, hvor Gjøvik arbeidersamfund og Gamletorvet spiseri har sine lokaler.

Så tar vi et kvantesprang fram til 1970-tallet og DnB-bygget i Storgata. Fremskrittet har innhentet Gjøvik, for historien er selvsagt rettlinjet og alt nytt er overlegent det gamle. Men man holder seg fremdeles i kvitt!

I disse dager omformes byen Gjøvik raskere enn noensinne. Leilighetsmarkedet synes umettelig, og flere hundre nye leiligheter i kvasibauhauske angstskrik av noen kvite kassebygg er på trappene. Selv kaller jeg dem for kjøleskapsarkitektur, da de kun er for oppbevaring av mennesker, og kan byttes ut like enkelt som kjøleskapet i karrierens vandring mot toppen. Uten at man behøver å knytte seg til dem, slik at man slipper sjelskvaler ved flytting. Gjøvik er i sannhet i ferd med å bli Den ansiktsløse og kvitbleike kasseby ved Mjøsa!

- När staden blir ansiktslös

Avisene tør ikke skrive et kvekk om denne kulturvandalismen til samvittighetsløse utbyggere. Dette er heller ikke rart, pressestøtten minsker stadig, og senest i dagens Oppland Arbeiderblad var det helsides annonser over flere sider for nye leilighetsprosjekter.
Vi har lokalaviser i Norge som er livredde for å åpne spaltene for kritik av kassebyggerne, fordi de kan miste annonseinntekter fra de samme fornærmede utbyggerne når leilighetene legges ut for salg. - Audun Engh
Moderne kjøleskapsarkitektur ved Vikenstranda. Blokka er en god representant for byen uten ansikt!

Petter Stordalens nye kombinerte hotell og kulturbygg ved Hunnselva. Visstnok en "gave" fra hotellkongen til byen. Kvitt er det i alle fall, det skjærer i øynene på flere kilometers avstand når man ankommer byen sørfra.

Stordalen er en mann med høy sosioøkonomisk status, derfor følger byens borgere hans eksempel, som den saueflokken vi mennesker er.

Dessverre er Stordalen en dårlig hyrde, og jeg er redd for at han er i ferd med å lede byen utfor stupet!

Når alt kommer til alt er selvsagt heller ikke Petter Stordalen annet enn en sau, som i likhet med så mange andre sauer følger hyrden over alle hyrder, kulturetablissementets kristus og designpolitiets sjef, ingen ringere enn Le Corbusier.

Tegning: Nikos A. Salingaros

Er du utmattet, forbannet og fortvilet? Ta en tur til Tsjekkia og byen Karlovy Vary/Karlsbad. Her finner man fremdeles utbyggere som bryr seg om mer enn bunnlinja, som føler et ansvar for sine medmennesker og ikke minst, som er stolte over sitt håndverk!

- Vacker nybyggnation i Tjeckien (Karlovy Vary/Karlsbad)

Tegning: Albert Svensson

Eight city types and their interactions

Sverre Pedersen (pioner i norsk byplanlegging), av Helga Stave Tvinnereim

Fjesboka

Rekviem for den kvite by ved Mjøsa


Var nettopp på biblioteket og bladde gjennom Oppland Arbeiderblad. Å åpne denne avisa har blitt en prøvelse, for de dårlige nyhetene kommer på løpende bånd. For ikke lenge siden ble Gjøviks første forsøk på en skyskraper lansert. Rett før påske kunne rådmannen fortelle at planene for Farverikvartalet snart er klare, et modernistisk Helvete som skal "åpne opp byen" mot Hunnselva, hvor den ble født. Parkmonsteret ved Gjøvik gård kommer her i godt selskap, og denne perlen midt i byen blir innhyllet i styggskap. Det eneste stedet man enn så lenge kan finne fred er ved Eiktunet friluftsmuseum over byen. Men før eller siden vil også denne idyllen legges øde med en av modernistenes kontrasterende presisjons-atombomber.

Men tilbake til dagens oppslag i OA, som gjelder Huntonstranda. For utviklingen her nede trekkes fram Aarhus, Europeisk kulturby 2017. Huttemegtu, det er ikke rart nordmenn tror operaen i Oslo er vakker når man ser dette her. Det beste ville vært om flishaugene til Hunton Fiber hadde fått ligge i fred!

Snart må flishaugene på Huntonstranda vike for modernismens kaoskrefter. Er du et følende menneske kommer du til å savne dem!

Det verste er at Huntonstranda skal utvikles gjennom en idekonkurranse, hvor vinneren får en million kroner i premie. Noe så motbydelig! Vi lever i sannhet i en avstumpet tidsalder. God arkitektur er poesi skrevet av byens borgere i fellesskap, gjennom språket til "A Pattern Language".

En stund trodde jeg det kunne være håp for min by og mitt land, gjennom etableringen av Arkitekturopprøret Norge. Men det varte ikke lenge før administrator satte det onde øyet i meg. Derfor er alt håp nå ute. Gjøvik kommer til å forgå i en orgie av modernistiske perversiteter!
Those who are running Gjøvik these days should realize that a beautiful town can become an ugly town. It will not happen at once, but it is likely to happen before most people notice it, and too late to be stopped. Gjøvik seems hell-bent on ugly. - David Brussat
Gjøvik bør gjøre Providence til sin vennskapsby. Slik at disse to kan vandre hånd i hånd inn i modernismens solnedgang. Hvor det ikke venter noe nytt morgengry.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...