Thursday, 16 February 2017

Victoria Hotell kontra Nye Strand Hotell på Gjøvik

Varför är harmonisk arkitektur förbjuden i Sverige? De senaste åren har vi fått flera nya hotell mitt i våra historiska stadskärnor, men samtliga har haft som syfte att sticka ut och provocera istället för att passa in. Skräckexemplena Waterfront och Continental i Stockholm är kanske de mesta kända och nyligen skrev vi om ett vackert gammalt hotell i Norrköping som byggdes till med en låda. Well well… nedanför följer fler bilder på det vackra hotellet i Edinburgh. Kanske kan vi bjuda hit arkitektfirman? - Edvard Persson
Her er Gjøviks nybygde hotell ved Hunnselva:

Nye Strand Hotell. -Wikimedia.

På andre sida av Strandgata, også ved Hunnselva og vis a vis nåværende Strand Hotell, lå for 100 år siden Victoria Hotell:

Victoria Hotell i Gjøvik år 1900.

(Victoria Hotel in the town of Gjøvik year 1900.)

Gamle bilder viser at Gjøvik var en vakker by før modernismen tok sitt kvelertak på byen, likesom med de fleste andre byer i vårt land.

Hotellet var sammen med andre flotte trebygninger med på å gi byen kallenavnet den hvite by ved Mjøsa. Etter en brann i 1963 ble denne staselige bygningen på Kauffeldts plass erstattes av et kaldt funkisbygg, som rommer dagens rådhus.

Gjøvik er nok et bevis på at den europeiske sivilisasjon nådde en topp mellom 1815 og 1914, hvoretter det kun har gått nedover.

Gamle bilder av byens skjønnhet fyller mitt hjerte med sorg, og det "moderne" Gjøvik framstår som en skygge av seg selv, lik et gjenferd. Gjøvik var tårnarkitekturens by, rammet inn av de tre bytoppene Hovde, Tranberg og Berg.

Forstår dere hva dere har gjort?

Legg merke til tårnarkitekturen, som var et kjennetegn ved Gjøvik, som en refleksjon av de tre bytoppene Hovde-, Bergs- og Tranbergtoppen. Gjøvik hadde også et nydelig fossefall i sentrum av byen, hvor nå Riksveg 4 ligger. Elva har man gjemt inne i fjellet:


Hva som er igjen av strandsona mot Mjøsa bygges ned av ansiktsløse, kvite, kvasibauhauske angstskrik, som her ved Viken Strand:

Gjøvik, den kvite kasseby ved Mjøsa. -Wikimedia.

Gjøvik har kallenavnet Den hvite by ved Mjøsa. Dette henger igjen fra den kvite trehusarkitekturen, som Victoria Hotell var en del av. Nå er det aller meste av denne borte, man finner kun fragmenter i Øvre Torvgate og rundt Gamletorvet.

Modernistene er derimot i ferd med å nytolke betydningen av Den hvite by ved Mjøsa, gjennom alle sine kvite kassebygg.

Relatert

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...