Wednesday, 10 May 2017

Gjøviks nye kulturskraperhus

Kombinert skyskraper og kulturhus på Gjøvik, eller kulturskraperhus, som misfosteret bør kalles. Vel, jeg er tydeligvis ikke noe kulturmenneske etter modernistenes definisjon. Men politikerne går selvsagt inn for dette, de vil jo ikke framstå som reaksjonære og nostalgiske og annen styggedom.
Gjøvik får enda mer kulturhus, det ser ut til at nybygget skal huse nytt bibliotek og sannsynligvis ny teaterscene. Stordalens løsning ifbm. hotellutbyggingen var vel en mellomløsning i kombinasjon med kinoen.

Bygget er etter Strandgata, rådhuset er på motsatt side av gata, rundkiosken med scateparken til venstre, og den gamle delen av Strand hotell ses lengst bort i gata. Kinoen ligger vel stort sett i den gule midtdelen.

Dette bygget vil ruve høyt over annen bebyggelse i nærområdet, og bekrefte Gjøviks nye satsning på å bli den ansiktsløse og kvitbleike kasseby ved Mjøsa.

Bygget vil bli Gjøviks første forsøk på en skyskraper. Hvor langt ligger ikke dette unna Louis Sullivans herlig skalerte og dekorerte Art Deco - skyskrapere fra første halvdel av forrige århundre!

Gjøvik var også kjent for tårnarkitekturen. Hvorfor kan man ikke benytte anledningen til å gjenskape en smule identitet? Louis Sullivan har designet noen av verdens vakreste skyskrapere, kombinerte man hans designprinsipper med elementer fra lokal tårnarkitektur, kunne byen gjenvunnet mye av sin tapte storhet.

Hvorfor forspille denne muligheten med nok ei meningsløs kasse? Et særs dårlig råd fra rådmannen:-(

NRK Skriver: "Rådmannen i Gjøvik anbefaler politikerne å bruke Shelltomta til kulturhus. Han ser for seg at prosjektet kan kombineres med bygging av 50 nye leiligheter og flere nye hotellrom, skriver OA. Bygget er beregnet til å koste mellom 350 og 400 millioner kroner."

Det triste er at denne arkitekturen har absolutt intet med kultur å gjøre!
Slik skal det gjøres!

I siviliserte byer rager ikke boligblokker over offentlige bygg. De gamle grekerne ville aldri tillatt noe slikt.

Hvor ble det av tårnarkitekturen? Dessverre skal alle spor av lokal integritet utslettes i globaliseringens misjon. -Wikimedia.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...