Thursday 3 March 2022

Etablerte Herman Evensen Fossemøllen i Grythengen Olterud sag?

Haugmannen i Grythengen ble vel plantet av Herman og Mina da de kom ned hit i 1875, da denne eplesorten ble populær rundt Mjøsa på denne tiden, hvor den ble foredlet ved Nordstrøms planteskole på Hamar.

Men foruten det de dyrket i Grythengen, hva levde de av ellers? Mina vet vi var budeie og veverske, men Herman, hva levde han av her i Fossemøllen II?

Uansett, i Grythengen har det nå blitt ulevelig etter 150 år. Her eksisterer vi kun, å leve her i ordets rette forstand, er ikke lenger mulig for noen skapning med en rest av humanitet i sin sjel.

https://permaliv.myportfolio.com/

Hva levde Herman Evensen Fossemøllen av i Grythengen? Dette spørsmålet slo meg plutselig i dag, tirsdag 1. mars 2022. Vi vet at Herman var 37 år da han fikk enga vår av Halvor Grythe. Og vi vet at på denne tiden strakk Grythengen seg ned til Linna, med Grytheng-hågån på høyre sida av vegen, beitemarka her.

Olterud sag vet vi ble startet i 1885 som et sameie av åtte personer, men denne saga ble da altså ikke etablert i Olterud, men i Grythengen. Hittil har jeg bare tenkt at denne saga ble kjøpt av Herman, da han hadde nok med kværnanlegget i Grythengen fra uminnelige tider, og jeg tenkte det var møllermester han ønsket å bli her i kværnenga vår.

Men kan det hende at Herman etter ti år oppgav drømmen om å bli møllermester, for å hedre sitt etternavn og sin far Ovren Mikkelson, møllermester i Fossemøllen i Kværnumsstrykene i snaut ti år? Og at han istedenfor fikk ideen om å begynne sagbruk nederst i Grythengen?

Så kanskje ble Herman til slutt sagmester istedenfor møllermester? Hvor det var min tippoldefar som tok initiativet til Olterud sag, men at han ville ha med medinvestorer, da de økonomiske byrdene ellers ble for store?

Det ville vært rart om det ikke skulle gå an å finne utav dette, så vet noen noe mer om Olterud sag ble etablert etter initiativ av Herman Evensen Fossemøllen, er jeg takknemlig.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...