Monday, 29 July 2024

Sognetur I

 

Storgarden Kvåle - Kulturhistorisk leksikon (fylkesarkivet.no)

Astruptunet (misf.no)

Tindevegen – Opplev Tindevegen

Vindhellavegen - Kongevegen over Filefjell (visitkongevegen.no)

Vindhellavegen - Kongevegen over Filefjell (visitkongevegen.no)

Henjatunet

***

Deretter bærer det til Borgund stavkirke, med noen korte stopp for mindre stavkirker i Valdres. Etter å ha sett Borgund stavkirke, går vi Vindhellavegen etter den gamle kongevegen, for så å ta Sverrestien tilbake.

Og vi får se etter Jutlamannen.

Oppsann, mellom her må vi selvsagt slentre gatelangs i nostalgiske Lærdalsøyri😌

Etterpå tar vi turen til Øvre Årdal, hvor vi går til Vettisfossen med flere. For så å kjøre Tindevegen over til Turtagrø om Hurrungane. Vi stikker derfra opp til Breheimen bresenter, hvor vi kanskje også tar en liten tur til en brearm. Så kjører vi til Sogndal og slår leir der.

Endring! Vi slår oss først til i Skjolden innerst i Lustrafjorden. Herfra utforsker vi både Urnes stavkirke og Feigefossen, samt kanskje tar noen fotturer til noen ville, nedlagte gårder i fjellsidene.

Her tar vi først turen til Urnes stavkirke (nei, den er nå unnagjort), før vi kjører opp til Tungastølen og går til Austerdalsbreen. Jeg og kona gikk her sist, men dette var lenge før jeg begynte å fotografere.

Etterpå kjører vi til Astruptunet, for så å ta den nasjonale turistvegen Gaularfjellet tilbake. Tilbake i Sogndal besøker vi gården Kvåle, hvor bestemor er fra, og spør ellers om det er noe mer vi bør få med oss?

Langs Gaularfjellet ligger også Fossestien, med 14 fosser og 7 vann: Fossestien

Så det er mulig vi gjør unna Kvåle gård og Sogndal før vi tar Gaularfjellet, for så å hoppe over fjorden til Vangsnes?

Vi må få med oss Kviknes Hotel og Kvinnafossen, før vi tar ferga!

Er det ikke det, tar vi ferge til Hopperstad stavkirke, hvor vi fortsetter til Mølstertunet ved Voss, som jeg vil se. Vi slår opp telt her og tar også toget en tur til Bergen for en dag, da jentene absolutt ville dette.

Nei, vi slår opp telt på Tvinde camping ved Tvindefossen, hvor jentene tar turen til Bergen, mens jeg får en hel dag alene med fotograferingen😊

Opps! På Vangsnes må vi også få med oss Hove steinkyrkje: Fortidsminneforeningen

Pluss avstikker til Botnafossen!

Tilbake fra Bergen kjører vi til Flåm, hvor vi utforsker Flåmsdalen og går på rallarstier, besøker Otterstadtunet, samt tar ferga etter Nærøyfjorden.

Herfra tar vi den nasjonale turistvegen over Aurlandsfjellet, hvor vi igjen tar Tindevegen over til den nasjonale turistvegen over Sognefjellet. I Lom besøker vi stavkirka og steinsenteret, før vi fortsetter til Gjendesheim over Valdresflya nasjonale turistveg, hvor vi går Besseggen.

Nei, vi rekker ikke Sognefjellet og Valdresflya, vi avslutter i Flåm. Ser på Trip Advisor at mange mener Hallingskarvet nasjonalpark har de flotteste fotturene i Norge, så da går vi heller her enn i kø over Besseggen, og reiser rett hjem dagen før kona skal tilbake på jobb. Besseggen får vi ta seinere, men vi må ha den med før vi flytter til Frankrike!

Har vi igjen mer tid da, finner vi sikkert også noen andre fine fotturer, før vi tar turen ned mot Fagernes igjen, hvor det også skal finnes ei enkel stavkirke etter vegen.

Ellers dukker det sikkert opp mye annet spennende på turen også, som jeg ikke har hørt om, dette får man vel si blir en grovplan. Uansett greit å ha et slags opplegg!

Så får vi tro vi lykkes med å dokumentere dette unike landskapet på kamerasensoren under turen, før vindkrafts-mafiaen parterer det!

Her fant jeg dessuten en fin oversikt over fossefall for turen vår, får prøve å plukke dem med oss:-)


Oppheimsvatnet skal visstnok ligge magisk til mellom to store fossefall, så dette vil nok ta sin tid👌


Undredal stavkyrkje er dessuten dønn sjarmerende, den minste av stavkirkene, så denne må med: undredal-stavkyrkje.com

Og her er fotturer, kan jo ikke bare sitte i bilen: Fjellturer og vandring i Sogn og Sognefjorden

Her må vi i alle fall gå til Molden!

Mye småsnack rundt Flåm, kan nevne Sinjarheim, Vetlahelvete og Nesbø. Hallingskarvet nasjonalpartk ligger også opp her.

Litt om den magiske brønnen nedenfor kjørbrua

Kjørbrua, baljedammen lå to meter ut fra nedre hjørnet av denne. Brønnen lå seks meter ovenfor denne balja.

Bestill fadografiet her.

Var ute en tur, og stemmer det at røret var 5-6 meter, ser det ut til at denne balja eller hva det var har stått omtrent jevnt med nedkanten av den delen av kjørbrua som er i stein. Trolig gikk dette røret i lufta, hvor det tidligere muligens gikk i ei trerenne? Husker far tidligere kalte den en dam, så trolig er dette en gammel dam, hvor man seinere kan ha plassert ei slags balje, kanskje trebalje, oppe i denne.

Røret hadde en så stor diameter som far kunne vise i en sirkel med to hender, og han har større hender enn meg. Her rant det fullt av vann hele tiden, forklarte han, det silderet ikke, det rant skikkelig. Så det var ikke en vanlig brønn man fant nedenfor kjørbrua i Grythengen, dette var et ordentlig oppkomme, helt på høyde med oppkommet i Øvre Nygardsætra, hvor de fremdeles har drikkevannet sitt fra!

Under tørrsommeren 1947 tørket flere brønner ut, hvor de måtte til brønnen i Grythengen, for å hente vann, sa far.

Oppdatering!

"Hei! Røret fra brønnen var et vanlig vannrør i jern (far kalte dette et foil-rør). Ca. 6 meter tenker jeg. Det gikk i friluft." - Jon Helmer Holmstad

Siden røret gikk i friluft, må dammen ha ligget jevnt med den delen at kjørbrua som er i stein, fordi ellers måtte man ha skrevet over dette røret hver gang man skulle under låven for å mate grisene.

Bekreftet! Far var her i dag, han kastet en pinne ned dit dammen lå, og dette var jevnt ut ca 2 meter mot elva fra nedkanten av den delen av kjørbrua som er i stein.

Jeg tror ikke far helt husket hva denne balja utenfor kjørbrua, hvor man også skyllet tøyet etter at det var kokt på vedkomfyren og skuret på trappa under den store årlige klesvasken om våren, var laget av. Så er det noen som husker denne, er jeg takknemlig for flere opplysninger. Skal også spørre far igjen ved anledning, fordi etter en tid husker han ofte litt mer.

Kom også på at jeg har glemt å spørre om det var tak og sveiv for bøtte over brønnen, skal også se om jeg husker på å spørre om dette.

Nye oppdateringer!

Ringte far nå, hvor han fortalte de hadde ei håndpumpe over vasken på kjøkkenet for å pumpe opp vann fra brønnen, på veggen mot finstua mot døra. Pumpestaget svingte de da fram og tilbake, men det var viktig at pumpa var tett. Noen ganger fungerte den ikke, så da tok de bare og hentet vann i ei bøtte. Over brønnen var et enkelt trelokk. Brønnen var alltid full av vann, slik at det var bare å senke bøtta ned i brønnen.

Om sommeren fortalte han at barna gjerne tok med seg en kopp ut, hvor de satt rundt brønnen og drakk vann, mens de så på de to bekkeørretene, som svømte rundt der nede.

Disse var hentet i Olterudelva og sluppet ned i brønnen av Gunnar Opsahl, hvor de fikk svømme rundt i brønnen i 12 år, før de plutselig en dag ble spiddet på høygaffel, mens familien bodde på Lauti på Kløfta.

Far husket enda ikke om balja ut fra kjørbrua var av tre eller blekk, men han helte mest mot at den var laget av tre.

"Kanskje 1,5 m og ca en m. vann (dybde)." - Jon Helmer Holmstad

Brønnen var 1,5 meter dyp, med 1 meter vann.

"Omtrent som på Olavskilden. (lokket)" - Jon Helmer Holmstad

"Tja... 1,5 m. kanskje (diameter på brønnen)." - Jon Helmer Holmstad

Brønnen var faktisk også omkring 150 cm i diameter. Far fortalte den hadde et lignende lokk som på Olavskilden ved Skjeppsjøen, men jeg husker ikke helt dette, så kommer med oppdatering fra lokket ved Olavskilden seinere i sommer.

Som vi ser nedenfor var lokket til brønnen firkantet, og da var nok også brønnen dette. Snakket med far i dag, og det var da ei luke i midten av en trelem. Barna satt da på denne trelemmen og drakk kildevann fra koppene sine, mens de så ned på de to ørretene i brønnen gjennom luka. De holdt da gjerne hendene over øynene for sola, slik at de kunne se godt.

Så dette var hverdagen for barna i Grythengen, man satt rundt brønnen, lekte i Stysjinbekken, og fanget ørret i Olterudelva. I dag alt umulig, kun dataspill er tilbake for barna i Grythengen nå, da all kulturarv er utslettet. Så her kan ikke lenger noen barn få oppleve en verdig barndom, slik som barna til Nils og Eli Grythestuen på 1700-tallet!

Ringte far nå etter at vi var der med høna og hanen i går, for å høre om brønnlokket var rektangulært eller kvadratisk, hvor det viste seg å ha vært kvadratisk. Mener å huske at brønnlokket over Olavskilden er rektangulært, men dette skal jeg sjekke seinere i sommer, og i alle fall før vi flytter til Frankrike!

I morgen er det St. Hans - aften, da skulle vi egentlig holdt det store Grytheng-spelet og drukket Grýta-øl på festsletta øverst i Stysjin. Men her er alle biokulturelle forbindelser avrevet, slik at det å opprettholde noen som helst slags form for levende kulturarv, har blitt umuliggjort😕

Hanen for forresten ut av asken sin og innunder låven på Grue gård, så det var et svare styr å få den fram igjen og inn i det nye buret sitt, hvor den ble liggende helt utmattet. Men nå skal den være i fin form igjen, hvor de to gjenværende hønsene våre ser ut til å stortrives i Hurdal. Trampe skulle selvsagt også vært i pensjon i Hurdal, men han forsvant natt til 16. mai 2024, og har fremdeles ikke dukket opp igjen.

Den siste tiden spiste han visst kun druer og bananer, så kanskje er Trampe på veg til Spania?

Er den magiske brønnen i Grythengen fra Olav den hellige?


Men er ikke Olavskilden firkantet? Var brønnen firkantet? Skal spørre om dette før vi reiser på avskjedsturneen vår for Norge!

"Ja. Lokket var i hvert fall det (firkantet)." - Jon Helmer Holmstad

Brønnen i Grythengen var da altså akkurat slik som Olavskilden ved Kongevegen over Totenåsen, denne ble til ved at Olav den hellige slo på berget, for at hestene og hans følge skulle få drikke. Kan dette bety at Olav med sine menn har vært i Grythengen og slått på berget med staven sin også, og i tilfelle hvorfor?

Hva jeg tror er at Olav har tatt turen oppom krigergården Grjótholmr (Gryttenholm) etter at han kom over Torsæterskaret i år 1021, hvor han fikk så godt Grýta-øl, at han måtte hit ned i kværnenga vår, for å se hvordan dette ølet ble laget.

Mye av grunnen til det gode ølet var det høykvalitets kornet de oppe på Holmrstadir dyrket nedover det næringsrike og godt drenerte Holmstadjordet, hvor de her i Grythengen benyttet vann fra Holmstadbekken, som den gang rant nedover draget i Stabbursjordet. Graver man seg litt ned under stabburet til Even Helmer, finner man skikkelig elvegrus.

Olav den hellige mente nok da at et slikt godt øl, måtte ha skikkelig kildevann, hvor han slo på berget nedenfor kjørbrua, slik at vannet bare sprutet opp!

Hvor da dette livets vann, som gav Mjøslandets beste øl, og som aldri gikk tørt, ikke engang under tørrsommeren 1947, nå har slått følge med overflatevannet og renner i plastrør, hvor den magiske brønnen til Olav den hellige er erstattet med et stort og dystert pumpehus, som durer og går, i tjeneste for SERVOGLOBUS!

Er det noe rart at himmelens krefter nå ser ut til å skulle gjøre ende på landet vårt, slik vi har stelt oss?!?

Reportasje fra Olavskilden ved Kongevegen følger, så følg med!

Wednesday, 24 July 2024

Video-snacks X x XVI






Flotte kart om Israel og jødenes historie!









Se skriveren ved 25 min., dette er meg;-)











"The overwhelming majority of the myths people believe about the Middle Ages (and past times in general) come from the Industrial Revolution and the 19th century in general. The awful conditions, the absence of spirituality and a higher-goal, and the need to create entire societies of mindless drones who work in factories and don't make a fuss, all those things meant people had to be convinced that the past was worse, instead of the present being good. And this continues today with our sick societies that have no qualities of their own, so they have to project and amplify their own flaws onto the past." - dwight3555

Friday, 14 June 2024

Frankrike II




"Bare for å friste deg litt mer så ligger ikke middelalderbyen Dinan langt unna Mont st. Michel. Det er en fantastisk by." - Tor Ebelthoft


"Tusen takk, da skal vi i alle fall ta med den! Eldstejenta fikk fransk i valgfag og trives godt med dette, så blir turen i 2025 en suksess og det ikke skjer store ting i Norge, tror jeg vi flytter nedover så raskt vi klarer etter turen. De har blitt helt gale her, skal rive halve Eina og bygge nitriste prifittkasser, samt at det planlegges vindkraftverk på snart alle åskammer som er å se. Jeg elsker å fotografere kulturlandskap og gammel arkitektur, vi har forsåvidt masse kulturlandskap og mange gamle låver etc. på Toten, men da de på død og liv skal ødelegge alle bygdebyene og åskammene våre, får nok være nok! Setter Dinan på lista, da kona absolutt skal besøke Mount St. Michael, må vi bare ta med Dinan med det samme:-) Mjøsfotografiet, som muligens blir fransk fra 2026 og ut livet." - PermaLiv


"Jeg og min daværende kone var i Bretagne og Normandie i to uker, vi hadde St. Malo som utgangspunkt, noe som gjorde at vi fikk med oss det meste i begge områder pluss Jersey." - Tor Ebelthoft


"Takk også for artikkelen! Legger den inn på rablebloggen min, sammen med en video jeg akkurat fant om hvor å være i Paris, hvor det er et område på nordsiden av Mount Martre, som har alle kvalitetene til denne toppen, men som ikke oversvømmes av turister, og som pariserne selv foretrekker. Gleder meg veldig til kombinasjonen Mount St. Michael of Dinan! Vi tenker også å leie en båt for elvecruise etter Sarthe-elven, det skal være et større landskapsvernsområde der hvor landskapet ser ut til å ligne på det på Toten, med noen fine landsbyer. Mulig jeg døper dette området til det franske Toten, og fortsetter fotograferingen der? Kommer til neste år kun til å ta med meg min nye Sigma 50 mm f.2. I sommer tar vi farvel med Sognefjorden og Norge, slik at vi er klare til å omfavne Frankrike fra 2025!" - PermaLiv






Et bilfritt Paris😊


Thursday, 23 May 2024

Frankrike I






Guimet Museum - Wikipedia (oriental Asian art)



WOW!


Ah, den beste om Paris hittil! Må sjekke ut alle disse stedene ;-)











Totenåsen med løvskog :-)















Ramatuelle ser bra ut, kanskje den beste landsbyen etter rivieraen :-)


"Classified as a Natura 2000 site, the Alpes Mancelles offer a typical landscapes reminiscent of the mountains. Located in the Parc Naturel Régional Normandie Maine, the Alpes Mancelles are the perfect blend of rest and adventure, discovering Espaces Naturels Sensibles or escapading on the banks of the river Sarthe."

"Over 500,000 acres of interconnected parkland with old growth woods, scenic views & hiking trails."

A desire for nature | Alpes Mancelles Tourist Office (tourisme-alpesmancelles.com)

Her var det ja, jeg visste jeg hadde sett det, Alpes Mancelles er en del av landskapsvernsområdet Parc Naturel Régional Normandie Maine, på vel 500.000 mål. Dette tror jeg skulle være omtrent på størrelse med Østre Toten kommune.


Denne videoen så jeg rett før jeg skulle hente kona på Bilitt, og det var godt, fordi da jeg skuet opp mot kulturelva mi, stenelven Grýta, i nysnø og kveldslys, ble det helt klart for meg at å leve med tapet av denne elva med kværnenga si, det er ikke mulig, da økosorgen blir for stor!

I videoen ble jeg introdusert for Dordogne, en region noe sør for Paris, som skal være svært naturskjønn. Landskapet ligner ikke på Toten, slik som i Alpes Mancelles, men skulle ikke "det franske Toten" svare til forventningene, er jeg helt sikker på at vi kan finne oss en landsby her.

Så da må vi nok utforske Dordogne neste sommer også.

For meg er uansett det viktigste at vi finner en plass som har et landskap, hvor det er mulig å tilbringe resten av livet med langsomt Fujifilm medium fotografi, samtidig som man ikke forgår av økosorg.






La Defense😡

Wednesday, 24 April 2024

Video-snacks X x XV

 

Fantastisk om forskjellen på det sublime mellom Burke og Kant, hvor vel Kant ligger nyromantikken nærmest.

Philokalia

"Philokalia, samling av kristne asketiske og mystiske tekster fra den ortodokse kirkes tradisjon. Philokalia betyr «kjærlighet til det vakre». Tekstene er forfattet på gresk fra 300– til 1400-tallet. De ble publisert i Venezia i 1782, en russisk oversettelse kom på 1800-tallet. Samlingen skal tjene som veiviser i det kontemplative liv." - SNL

Hesykasme

"Hesykasme er en tradisjon for kontemplasjon og indre, mystisk bønn i den ortodokse kirke. Tradisjonen har røtter tilbake til 300–400-tallet, og fant sin fullt utviklede form på 1300-tallet blant munkene på fjellet Athos. Hesykastene anvendte særlig Jesusbønnen, og for å lette konsentrasjonen ble bestemte kroppsstillinger og en bestemt pusteteknikk anbefalt. Bønnen skulle gradvis føre frem mot gudsopplevelsen, det vil si den direkte opplevelsen av Gud (theosis). Deres lære og praksis ble angrepet på 1300-tallet under den såkalte hesykaststriden, men Gregor Palamas' sterke teologiske forsvar førte til full anerkjennelse av hesykasmen i den ortodokse kirke. Flere av de sentrale tekstene som kaster lys over hesykastisk tradisjon er samlet i Philokalia." - SNL

Nydelig artikkel av James Kalb også:












Rå versjon av Bob Dylans "Everything is Broken".




Saint Denis = Frankrikes skytshelgen.




Så mange annonser, så får ta den her.




Knall om Herodes til jul :-)



"I love Brussels sprouts but still people dislikes me as well." - NaturKonservativ

Wednesday, 17 April 2024

Ovren Mikkelson - den villeste ville i det Ville Vesten

Ikke kun det ville vesten, men også USA som nasjon, har forvitret og opphørt å eksistere, sammen med Grythengen.

Cowboyene i dette fotografiet fra det ville vesten, kan synes nokså ville, allikevel var de ingenting, mot Ovren Mikkelson fra Overnengen på Toten!

Trist at ingen ser verdien av å ta vare på alt dette her, hvor man bare lar USA, den vestlige sivilisasjon og Grythengen gå til grunne, uten å lette et øyenbryn.

Her var det en god samling fotografier fra det Ville Vesten:


Allikevel, samme hvor ville alle disse menneskene var, har det aldri vært et villere menneske i det villeste ville vesten, enn Ovren Mikkelson!

Ovren Mikkelson reiste til Cambridge, Wisconsin, sammen med sine barn fredag den 26. mai 1871, med dampbåten Hero, 73 år gammel. Kun hans eldste sønn sammen med Marthe Tandberg fra Bilitt, Herman Evensen Fossemøllen, ble tilbake for å bygge Fossemøllen II, samt å være bindeleddet mellom USA og gamlelandet.

Ideen om Fossemøllen II ble utklekt på festsletta øverst i Stysjin ei lys sommernatt i 1866, hvor da Ovren Mikkelson, Halvor Grythe, Auline Grythe, Marthe Overnengen (Tandberg), Marie Andersdatter Holmstad (Mina) og Herman Evensen Fossemøllen var samlet.

Fossemøllen II ble uttenkt og designet av Ovren Mikkelson, på grunnlag av sin erfaring som driver av Fossemøllen I  ved Kværnumsstrykene, i perioden 1838-1844.


Vår Herman Evensen Fossemøllen ble oppkalt etter Marthes første mann, Herman Evensen Fossemøllen, da begges fedre het Even, og som døde av den kinesiske kolera 29. desember 1836. Han ble smittet av denne sykdommen enten i Balke kirke eller i festlighetene etterpå i Fossemøllen, under julefeiringen. Kolera-epidemiene herjet landet på denne tiden.

Fossemøllen II var for å gjøre godt igjen den uretten som ble Even og Marthe til del i Fossemøllen I, hvor de ble fordrevet herfra i 1844, på tross av sjarmoffensiven med å oppkalle herr Fossemøllen etter herr Fossemøllen, hvor de vandret omkring på Toten-bygdene i tre år, som lutfattige omstreifere, før de omsider fikk husrom i Overnengen i 1847, hvor Even tok til som smed. Både Herman og Augustinus ble her opplært i smedyrket av sin far.

Augustinus Overnengen bygde selveste norskebyen i USA, Stoughton i Wisconsin, som en av byens fremste entreprenører, samt at han satt i formannskapet i mange år. Alle fra Overnengen ble nidkjære metodister i USA, selv villmannen Ovren Mikkelson.

Selv har jeg tenkt på å reise til Wisconsin, for å vandre i fotsporene til Ovren Mikkelson, samt å dokumentere den arkitektoniske arven etter August Ovren, som Augustinus kalte seg der.

Men hva er vitsen, da USA ikke lenger eksisterer, da USAs hjørnestein, Grythengen, har forvitret? Den biokulturelle koblingen mellom Grythengen og Wisconsin, var den aller viktigste biokulturelle koblingen over Atlanterhavet, nå brutt!

Hvorfor skal man besøke et land som IKKE eksisterer? Fordi uten levende røtter, kan ingen eksistere, da er man levende død, uttørket, lik ei tørrfuru ved Myrsjøen!

USA råtner nå på rot og faller fra hverandre, dette er noe alle kan se. Heller ikke Trump kan gjøre USA stort igjen. Nei, USA kan kun bli stort igjen med Grythengen ved sin side, som et levende elvebruk ved stenelven Grýta.

Hvor vi arrangerer det store Grytheng-spelet hver sommer, på festsletta øverst i Stysjin, hvor vi levendegjør hvordan Fossemøllen II ble til, ei varm sommernatt i 1866. Hvor gjestene, en stor flokk Wisconsinites, får servert iskaldt Grýta-øl, brygget på bygg fra Holmstadjordet og kildevann fra den magiske brønnen nedenfor kjørbrua.

Til slutt vil vi minnes den gråspraglete høna vår, som la et par-tre små vaktelegg i løpet av sine to år i Grythengen. Denne fant lillesøster i det flotte hønsehuset til gamlefar under grana i det sør-østre hjørnet i hagen vår, den lå stein død i flisa, uten tegn på ytre skader. Dette var lørdag morgen 13. april 2024.

Nå hviler hun sammen med de belgiske kjempekanine Fredrik og Petter ved nedkanten av låvegrava, like ved der hønsegarden var, hvor bestemor Nelly hadde omkring 100 høner.

Hadde vi fått leve i fred her med kulturarven vår, da ville hun nok fremdeles vært i live i den gamle hønsegarden, sammen med en stor og livskraftig flokk høner, og en hane.

Men la oss heller i denne sorgens stund glede oss over Even Michelsen Karsrud alas Ovren Mikkelson, sønn av smeden på Karsrud ved Raufoss, som fikk 16 gode år i det engang så forjettede land, sammen med en stadig voksende flokk barnebarn.

Tuesday, 9 April 2024

Tapet av nattemørkets mystikk

Bestill fadografiet her.




"Dette er naturligvis mental terror! Selv har jeg en storskjerm nedover Stysjin og innover Stabburstunet, har omsider fått til et mørkevern for Stabburstunet, som ble svinstygt, men bedre enn å bli gal av lysterror. Planter nå til alle jordene med skog, med håp om at det kan vokse til med tiden. Ser allikevel ikke poenget med at det skal være viktigere at folk bor vilkårlig rundt omkring i kulturlandskapet for å se Netflix, fylle garasjene med skrot og kjøre rundt med støyende gressklippet-tanks på meningsløse, sterile plener, enn at man skal kunne dyrke mat. Men slik har det blitt, folk forstår ikke lenger betydningen av jordbruk, kulturlandskap, levende kulturhistorie, samt ikke minst nattemørkets mystikk!" - LeveVeg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...